Death In Fire
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Metal&Rock dinleyenlerin buluşma yeri
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Ana Başlıklar Olarak Metal Kültürü Alıntıyla Cevap Ver

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
MichaelAmott
Admin
Admin
MichaelAmott


Mesaj Sayısı : 115
Kayıt tarihi : 16/01/10
Yaş : 28

Ana Başlıklar Olarak Metal Kültürü  	Alıntıyla Cevap Ver Empty
MesajKonu: Ana Başlıklar Olarak Metal Kültürü Alıntıyla Cevap Ver   Ana Başlıklar Olarak Metal Kültürü  	Alıntıyla Cevap Ver I_icon_minitimeÇarş. Ocak 20, 2010 1:27 pm

Black Metal

Black metal 1980'lerde ayrı bir tür olarak gelişmeye başlamış heavy metal'in ekstrem alttürü. Black metal'e öncülük eden gruplar türe ismini veren Black Metal adlı albümü çıkaran Venom'un yanısıra Hellhammer, Celtic Frost, Mercyful Fate ve Bathory'dir. Black metal'in günümüzdeki müzikal özelliklerini ve duruşunu belirleyen gruplar ise Mayhem, Emperor, Darkthrone, Burzum, Immortal gibi Norveçli gruplardır.


Müzikal özellikleri
Black metalde sahne makyajı; corpse paint (Gorgoroth)Standart müzik elementleri elektro gitar, bas gitar, davul ve scream vokaldir. Melodik black metal gruplarında klavye de kullanılır. Minimalist bir müzik türüdür. Kendi içinde özgünlük amacı gütmez. Temel amaç agresif ve karanlık bir atmosfer yaratmak, kötücül bir simge sunmaktır. Gitarlar genellikle standart akorddadır. Gitar çalınırken alternate veya tremolo vuruşları kullanılır. Sık kullanılan gamlar majör ve minör armoniktir. Davullar blast beat ile tekdüze olarak çalınır. Vokal olarak, scream vocal olarak adlandırlan, gırtlaktan çıkartılan, gıcırtılı, yüksek perdelerden çığlıklar kullanılır. Albümler, kirli ses kaydı denilen, düşük kalitelide kaydedilir. Bu, türün amaçladığı atmosferi sağlamak için bir yoldur. Ama zamanla bu kayıt türünden vazgeçilmiştir. Şarkı sözleri genel şekliyle satanizm öğretisini işler. Bütün dinlere ve geleneklere karşı bir karşı çıkış, nefret ve sövgü söz konusudur (Black metalin ortaya çıktığı ülkelerdeki dinden dolayı küfür konusu din Hıristiyanlıktır) Geleneksel kötülük ve şeytan simgesi övülür. Soğuk, karanlık, orman gibi kuzey Avrupa doğasına ait özelliker, kullanılan diğer şarkı sözü kavramlarıdır. Savaşın ve insanlara/insanlığa karşı nefretin de övülerek bahsi geçirilmesine sıkça rastlanır.‎ Black metal müzisyenleri, albüm dönemi fotoğraf çekimlerinde ve konserler sırasında yüzlerinin tamamına veya büyük bir kısmına siyah ve beyaz renklerden ibaret makyajlar yaparlar. Bu makyajlar müzisyenin bir cesede benzemesini sağlamak için yapılır ve dolayısıyla adı corpse painttir (İngilizce; ceset makyajı) Black metal müzisyenleri kendi adlarını kullanmazlar, bunun yerine bir rumuz kullanırlar.

Black metalin tarihsel gelişimi [değiştir] Proto-black metal [değiştir]1980li yılların başındaki proto-black metal grupları, yaptıkları tür black metal olarak adlandırılmaktan biraz uzak olsa da, black metalin ayrı bir tür olarak ortaya çıkmasına öncülük etmiş gruplardır. Proto-black, thrash metalden farklı bir türün doğacağının sinyallerini veren, thrash metal ve black metal arasında bir ara geçiş biçimidir. İlk proto-black grubu Venom’dur. Venom’un yaptığı müzikle şu anki black metal arasındaki temel benzerlikler; rahatsız edici vokaller ile hızlı ve agresif müziktir. Venom’un 1982 çıkışlı Black Metal adlı albümü türe ismini veren albümdür. İsveçli Quorthon (Thomas Forsberg)’un tek kişilik hareketi Bathory, Venom’un müziğini hızlandırıp daha sert bir vokal kullanıp karanlık bir atmosfer kullanarak black metalin hemen hemen ayrı bir tür olarak ortaya çıkmasını sağlamıştır. Diğer proto-black grupları; Hellhammer, Celtic Frost ve Mercyful Fate’dir. Sonraki black metal müzisyenlerince taklit edilecek olan corpse painti ilk kez Mercyful Fate’in vokalisti ve beyni King Diamond kullanmıştır.

Black metal'in ikinci akımı [değiştir]Black metal şu anki şeklini, 1990lı yıllarda İskandinav ülkelerinden (özellikle Norveç) gruplar sayesinde almıştır. Yaklaşık olarak aynı zamanlarda ortaya çıkan bu ilk black metal grupları Mayhem, Burzum, Emperor, Marduk, Dissection, Darkthrone, Immortal ve Gorgoroth’tur. Bu gruplardan Mayhem kurulduktan kısa bir süre sonra grup üyelerini kaybetti (Dead intihar etmiş, Qystein Aarseth ise Burzum’dan Varg Vikernes tarafından öldürülmüştür). Burzum, Varg Vikernes tarafından kurulan tek kişilik bir müzik hareketidir. Black metalin daha az agresiflik taşıyan ve hüzne daha çok yönelen bir şeklini yapmıştır. Bu tür şu anda pagan black metal olarak bilinir. Marduk, 1996 çıkışlı Heaven Shall Burn… When We Are Gathered albümüyle birlikte daha da agresif ve duygudan uzak bir tarz olan, black metalin en sert şekli norsecore yapmaya başladı. Dissection zamanının en melodik black metal gruplarındandır. Grubun beyni Jon Nödtvedt, 2006 yılında intihar etti ve grup dağıldı. Emperor’un sadece ilk iki standart albümleri black metal türü içinde değerlendirilebilir. Müzikleri gittikçe daha çok progresifleşmiştir. Son albümleri, scream vokale benzeyen vokal dışında hiçbir black metal özelliği taşımaz. Black metalin bu ilk oluşumu sırasında Deathlike Silence Productions adlı müzik şirketi, türün önemli bir destekleyicisi oldu.

Şu anda black metal [değiştir]Black metal, 1990lardan itibaren kendine ait bir dinleyici kitlesi oluşturdu. İlk black metal gruplarından itibaren birçok black metal grubu kuruldu. Bunların büyük bir kısmının demo albümler kaydetmek dışında etkinlikleri olmaması ve her müzisyenin birkaç yan gruba daha dâhil olduğu gerçekleri göz önüne alınsa bile, bu sayının çokluğu, black metalin aslında bilindiğinden daha popüler olduğunun bir göstergesidir. Oysa black metal ortaya çıkarken, müzik ülkülerinden biri de “popüler” olmamaktı.[kaynak belirtilmeli] Başka bir ideal olan “para kazanma amacı gütmemek” veya “para kazandırmaya araç olmamak”[kaynak belirtilmeli] da zamanla geçerliliğini yitirdi. Şu anda black metal gruplarının albüm satışları ve konserlerden kazandığı gelirler dışında, grupların logo ve albümlerinin basıldığı tişörtler, black metali konularına dahil eden müzik dergileri ve internet siteleri, türü, diğer çoğu metal müzik türü gibi, yeni bir para kazanma kapısına dönüştürmüştür. Bütün bunlara rağmen dinlere ve geleneklere küfür, popüler kültüre başkaldırı, black metalin en temel özellikleri geçerliliğini sürdürüyor. Müziğinde teknik de kullanan 1349, folk müzikten öğeler taşıyan Burzum, black metal öğelerini çok karmaşık bir şekilde yeniden sunan Emperor bu gruplara örneklerdir. Türkiye'de her ne kadar black metal e değer verilmese de[kaynak belirtilmeli], birkaç melodik ve pure black metal grubu isimlerini duyurmayı ve albüm kaydı yapmayı başarmıştır. Başlıca gruplar; Moribund Oblivion, Sarcophagus, Secropiagor, Episode 13 ve ...aaaarrghh...(Sagansara).

Müzik dışında bir hareket olarak black metal
Olaylı Norveç black metal dönemi sırasında yakılan Fantoft kilisesi. Kilise 1997 yılında tekrar inşaa edilmiştirBlack metal, müziği ve şarkı sözleri dışında, camiasında yaşanan olaylar da dikkat çekmiş ve popüler kültür tarafından yoğun tepki toplamıştır. 1990lı yılların başında black metalin öncü gruplarından bazı üyeler kilise kundaklama olaylarından sorumlu tutulmuşlardır. Kundaklama amacında en başarılı girişim Norveç’teki Fantoft Kilisesi yangınıdır. Bu yangın sonunda kilise tamamen kullanılmaz hale geldi. Burzum’dan Varg Vikernes olaydan sorumlu olarak gözaltına alınsa da, delil yetersizliğinden dolayı serbest bırakıldı. Burzum’un albümü Aske’de Fantoft Kilisesi’nin harap olduktan sonra çekilmiş resmi albüm kapağı olarak kullanılmıştır. Varg Vikernes, bu resmi kendisinin çekmediğini iddia eder. Kilise kundaklama, şu anki black metalcilerce gerekliliği ve doğruluğu tartışılan bir konudur. Gorgoroth’dan Ghaal kendisiyle yapılan bir röportajda kilise kundaklama olaylarını desteklediğini söylemiş ve “daha fazla olmalı ve daha fazla olacak” demiştir. Mayhem grubundan Nerobutcher ise bu kundakalama olaylarını “saçma” olarak tanımlamıştır. Black metal camiasında intihar ve cinayet olayları sık yaşanır. Mayhem grubunun beyni Dead (dead ingilizce “ölü” anlamına gelir, bu kendisinin seçtiği bir rumuzdur) 1991 yılında kafasına silah sıkarak intihar etti. Tek notu “tüm bu kanları mazur görün”dü. Dead’in ölü hali resmedilerek Mayhem’ın Dawn of the Black Hearts’ın albüm kapağı olarak kullanıldı. Yine Mayhem grubunun başka bir üyesi Euronymous (rumuzunun anlamı “kafatası”, gerçek adı Qystein Aarseth’tir) Burzum grubundan Varg Vikernes tarafından 1993 yılında öldürüldü. Vikernes 21 yıl hapse mahkûm edildi. Vikernes müzik çalışmalarına hapishanede de devam ediyor, yalnız, 1997 ve 1999’da çıkardığı iki albüm black metal değil, ambient-electronic türdedir. 1992 yılında ise Emperor grubundan Faust başka bir cinayete karıştı. Kurban bu kez black metal camiası dışındaydı. Faust Lillehammer’daki Olimpik parkı dolaşırken homoseksüel bir adam, Rhys Adamec, Faust’a yaklaşarak birlikte yakındaki ormana gitmeyi önerdi. Faust öneriyi kabul etti ve ormana girdiklerinde Adamec’i öldürdü. Olay, polis Qystein Aarseth cinayeti soruşturmasını yürütürken ortaya çıktı. Dissection’ın beyni Jon Nödtveidt ise 2006 yılında intihar etmiştir.

Black metal'in alt ve melez türleri

Atmospheric black metal Pagan black metal olarak da bilinir. Black metalin yavaşlamış ve agresifliğini büyük oranda kaybetmiş türüdür. Hüzünlü bir havası vardır. Kullanılan melodiler, grubun bulunduğu kültürün folk müziğini yansıtır. Davullar tipik black metal özelliği olan blast beati yapmaz, oldukça yavaş çalınır, tempo düşüktür. Yine scream vokaller agresifliğini yitirir, acı çeken bir insanın feryatlarına benzer. Türün ilk grubu Burzum, önemli takipçileri ise Drudkh, Summoning, Negură Bunget'dir.

Blackened death metal

Black metalin death metal ile melez türüdür. Hem death metaldeki teknik gitar riflerine hem de black metalin basit/minimalist gitar çalımına rastlanır. Death metal karakteristikleri daha ağır basar. Vokalin perdesi black metaldekine benzerken vokalin kullanım şekli death metaldeki gibidir (black metalde vokal süreklidir, death metalde ise gitar riflerine bağlı olarak kesik kesik ilerler). Davul, genellikle black metalin minimalist ve kendini tekrar eden şeklinden uzaktır. Blast beat sıkça kullanılsa da, parçalar boyunca kendini tekrar etmez, black metaldeki blast beate teknik öğeler eklenmiştir. Bu melez türün en tipik örneğine, Behemoth’un Satanica albümünde rastlanır. Zira bu albüm, önceleri black metal yapan grubun death metale geçerken çıkarıdığı bir ara geçiş albümüdür. Belphegor, Sarcophagus, Zyklon dikkate değer blackened death metal grublarıdır.

Melodik black metal

Melodik black metal, bir alt tür olmaktan çok melodiyi öne çıkaran black metal gruplarının müziklerini tanımlayan genel bir kavramdır. Senfonik black metal grupları bu tanımın içinde yer alır. Dikkate değer temsilcileri Emperor, Dimmu Borgir ve Old Man’s Child’dır.

Norsecore

Black metalin agresif özelliğinin ileriye taşınmış şeklidir. Vokaller daha yırtıcıdır. Aynı vuruşa sahip notalardan oluşan ince perdelerden çalınan gitarlar, tremolo ile çalınan alt gitarın önündedir. Albümlerin mikslenme biçimleri de parçaların daha sert ve rahatsız verici olmasını amaçlar. Doğa konusu bu türde işlenmez. Savaş, kan, şeytan, kötülük, nefret temel şarkı sözleridir. Türün en önemli temsilcisi Marduk’tur. Marduk, Heaven Shall Burn… When We Are Gathered albümüyle birlikte müziğini sertleştirerek bu alt türü ortaya çıkarmış, Panzer Division Marduk ile de black metal camiasındaki saygınlığını arttırmıştır. Diğer önemli gruplar Dark Funeral ve 1349’dur.

Pure black metal

(pure” veya “raw” veya “true” black metal) Black metalin en işlenmemiş, minimalist ve teknikten uzak şeklini tanımlar. Kullanılan öğeler üzerinde hemen hemen hiç oynanmadığından, türe aşina olmayan kulaklar dışında parçalar birbirinden ayrılamaz. Saf black metal, müziğe bu türü yaparak başlayan grupların çoğunun başka türlere kaymasıyla ünlüdür. Darkthrone, Von, Blasphemy, Beherit, Mayhem, Conqueror, Gorgoroth, Behexen ve Marduk, Satyricon ve Immortal’ın ilk dönemleri tür için örneklerdir. Günümüzden ise bu tarz Black Metal'i sürdüren önemli gruplar olarak Morbosidad, Nattefrost, Goat Semen, Kulto Maldito, Hell Torment, Infernal War, Blasphemophagher, Anal Vomit, Necroplasma, Bestial Holocaust, Necroslaughter, Vulture Lord, Urgehal örnek verilebilir.

Senfonik black metal

Senfonik black metal, türün melodik şeklidir. Tipik enstrümanlara orkestra eklenmiştir. Türün diğer karakteristikleri aynıdır. Senfonik black metalde tremolo ile çalınan gitarlar ve blast beat davul, klavye için bir zemindir. Vokallerde melodiye uyum yoktur, yine gitar akorlarının değişme noktaları esas alınır ve vokal bu boğumlarda daha alçak veya daha yüksek perdelere çekilir. Emperor türün en saygın
gruplarından biridir. Türün diğer önemli temsilcisi Dimmu Borgir'dir. Senfonik black metal en yaygın black metal türüdür.

Suicidal black metal

Depresif black metal olarak da bilinir. Black metalin melankolik şeklidir. Türün genel özellikleri fazla değişmese de şarkı sözleri umutsuzluk, depresyon, intihar gibi karamsar konuları işler. Müzik yine agresiftir ama özellikle minör gamlar kullanıldığından duygulu bir türdür. Örnek gruplar; Shining, Forgotten Tomb, Silencer ve Nortt’tur.

Viking metal
İsveç çıkışlı bir metal müzik türüdür. Sözleri çoğunlukla Viking söylenceleri üzerine yazılır. Bu türün başlıca örnekleri; Bathory, Graveland, Ensiferum, Einherjer,Thyrfing, Àsmegin ve Amon Amarth'dır.

Diğer black metal akımları

Unblack Metal, black metalin biraz daha yumuşatılmış ve melodiyi daha öne alan şeklidir. En önemli özelliği ise dinlere küfretme amacına karşı olması hatta bazı grupların Hıristiyanlığı övmesidir. Bu yönüyle Christian black metal olarak da anılır. İlk unblack grubu Horde’dur. Türün diğer önemli temsilcileri Immortal Souls ve Crimson Moonlight’tır. Tür yayılma ve dinlenme alanında fazla başarı elde edememiştir.

Nationalist Socialist Black Metal (kısaca NSBM) müzikal özellikler bakımından ayrı bir tür olmasa da, ideolojisi açısından diğerlerinden ayrılır. Savunduğu görüş ırkçı bir kimliktedir ve bu hareketin grupları kendilerini olarak tanımlarlar. Irkçı şarkı sözlerinin yanı sıra eski Avrupa paganizmine göndermeler de mevcuttur

Death Metal

Death metal, 1980'lerin sonunda thrash metal'in teknik yetkinliğini ve bir punk alttürevi olan hardcore'un dolaysızlığını sentezleyen grupların önderlik ettiği bir metal türüdür. Death Metal tınısını belirleyen ve onu diğer metal türlerinden ayıran başlıca öğeler brutal vokal, distorsiyon doygunu elektro gitar, yapısökümcü tabir edilebilecek bir kompozisyon tarzı, sürat ve nihilist/dışavurumcu imgelem ve aynı doğrultudaki metinsel içeriktir.
Brutal vokal, diğer Metal türlerinde ve popüler müziğin genelinde doğalcı biçimiyle kullanılan vokalin, enstrümantan enformasyonun distorsiyonuna paralel bir şekilde, performans veya kayıt sırasında dışsal bir müdahale olmaksızın, vokalist tarafından distorte edilmesiyle elde edilen, konvansiyonel vokalin ifade yelpazesini tek bir kalıp içinde hayata geçirmeye çalışan vokalizasyon türüne Metal icracıları ve dinleyicileri tarafından verilen isimdir.

Death Metal'in arkaik örnekleri arasında, Speed Metal ile karıştırılan Thrash Metal tarzına yakın bir çizgide müzik yapan Death Strike'ın 1985 tarihli "Fuckin' Death" albümü sayılabilir. Ancak türün ilk yapılaşmış örneği,Chuck Schuldiner önderliğindeki Death imzasını taşıyan "Scream Bloody Gore" albümüdür. 1980'li yılların ortalarında belirişini takiben 90'lı yılların sonlarına kadar oldukça üretken bir janr olan Death Metal kanonunun en önemli örneklerinin altında Possessed, Obituary, Morbid Angel, Cannibal Corpse, At the Gates, Deicide, Autopsy, Carcass, Atheist, Napalm Death gibi öncü toplulukların isimleri vardır.

Bir altkültürel enerji olarak 90'lı yılların başlarında Grunge akımının ve temsil ettiği değerlerin denge ağırlığını teşkil eden Death Metal, 90ların sonlarında, Metal anajanrından doğan alttürevlerin, cross-over'ların ve farklı janrların gramerlerini Metal'e sentezleyen yenilikçi yaklaşımların karşısında ortodoks damarını bütünüyle yer altına çekmiş ve doğası doğrultusunda, popülerliğin süzgecinden geçmiş diğer Metal janrlarının aksine, ifade tarzını daha da sertleştirmiştir. Ne var ki Metal arenasında dinleyiciler ve gruplar arasında yoğunlukla tartışılan ticaret - etik ikiliği ekseninde, Death Metal de, geniş kitlelere ulaştığı 90'lı yılların ortalarında piyasalaşmakla suçlanmıştır.

Death Metal'in doğuşundan bugününe Türkiye'de gelmiş gelmiş en önemli temsilcileri arasında Death Project, Deathroom, Suicide, Asafated, Cenotaph, False In Truth Hecatomb

Death Metal Disiplini Death Metal tınısı tok, distorsiyon doygunu gitar tonlarına, brutal vokallere yaslanır. Bunların yanısıra dışavurumcu, kinik, nihilist bir tavrı yansıtan veya gore gibi şok öğeleri üzerinde duran şarkı sözleri ve görseller Death Metal alamet-i farikası sayılır. Death Metal gitar jargonu çalış tekniği açısından Thrash Metal'in doygunlaştırdığı 'palm mute' (gitar tellerinin avuç kenarı ile kapatılarak sesin boğulması) tekniği ve strumming (vuruş) çeşitliliğiyle biçimlenen, kompozisyonel yönelim açısından ise yüksek tempolu, fragmanlı veya nakarat yapılı parçalar üreten, vokal dışavurumun belirginleştiren bir anlayışla yapılanır. Death Metal gruplarının bir bölümü [Deicide, Suffocation] melodizmi dışlayarak keskin bir ritmofoniyi sahiplenir. Bu ritmofoni ağırlıklı yaklaşım, bir Death Metal altjanrı sayılan ancak bu janrla aynı yıllarda şekillenen Grindcore'un da merkezinde yer alır. Davulda yüksek hızlarda twin, ride ve trampet üçlüsü kullanılmaktadır. Ataklar tuşeli ve çok hızlıdır. Ziller yoğun olarak kullanılmaktadır. Davul setlerinde 3 alto ve 2 floor tom tercih edilmektedir.

Yeni Akım İsveç Death Metal'i (NWOSDM) adı verilen İsveç okulu ise İngiliz Klasik Metalinin melodizmini Death Metal'in yoğunluğuyla birleştirir. Bu türün örnekleri olarak Unleashed, Dark Tranquillity, Entombed, Nihilist, Paganizer, Grave, Dismember, In Flames, Soilwork, Arch Enemy, Amon Amarth verilebilir.

2000'li yıllarla birlikte yükselen Metalcore türü Death Metal'in sofistike enerjisini yumuşatarak benzer bir dışavurumcu teknik lügatı sahiplenmiştir.


Doom Metal

Doom metal, karamsar ve hüzünlü duygu uyandırmayı amaçlayan, yavaş tempolu heavy metal türü. 1980’lerde ortaya çıkan türün en belirgin özelliği, aynı yıllarda ortaya çıkan speed metaldeki aşırı hıza tepki olarak doğan yavaşlığıdır. Türdeki genel tempo 60-90 bmp'dir. Karanlık, hüzünlü bir hava yaratmayı amaçlar ve karamsar temalıdır.

Tarihsel gelişimi Temelleri – 1970’lerin başı [değiştir]Black Sabbath ve Pentagram süregelen heavy metali yavaşlatarak ve şarkı sözlerinde, o zamanlar heavy metale yabancı bir kavram olan karamsarlığı kullanarak türe öncülük eden gruplardır. İlk zamanlar adı konmayan bu tarz 1980’lerin başında doom metal olarak adlandırılmaya başlayacaktır.

Gelişimi – 1980ler

1970lerin sonundan 1980lerin ortalarına kadar geçen sürede Trouble, Saint Vitus, Candlemass, Pentagram ve Witchfinder General gibi gruplar doom metalin ayrı bir tür olarak ortaya çıkmasını sağladılar. Doom metalin göze batan bu ilk gelişimi sırasında metal müzik, daha çok thrash metal ve speed metal gibi akımların etkisindeydi. Doom metal gibi yavaş ve karamsar müzik 1980lerdeki heavy metale yabancı kavramlardı, dolayısıyla doom metal, her ne kadar kendine ait önemli bir yeraltı popülaritesi yarattıysa da, metal müzik dinleyicileri arasında pek dikkat çekmedi.

Çeşitlenmesi – 1990lar

Diğer heavy metal türleri kadar popüler olmasa da, doom metal, dinleyici ve icracı kitlesini giderek geliştirdi. Cathedral’in Forest of Equilibrium adlı albümünün öncülüğünde Solitude Aeturnus, Count Raven, The Obsessed, Penance, Sleep, Revelation, Confessor, The 3rd and the Mortal gibi gruplar doom metale bugünkü genel şeklini verdiler.

1980’lerin sonuna doğru doom metal farklı türlerden etkilenmeye, farklı türleri etkilemeye ve bunlarla birleşmeye başladı. Bunlardan ilki, bazı death metal gruplarının müziklerini yavaşlatması, bazılarının ise süregelen doom metale death metal öğeleri eklemesiyle ortaya çıkan death/doom metaldir. 1990’larla birlikte, aşırı yavaşlatılmış minimalist türler funeral doom ve drone doom ortaya çıktı. Aynı yıllarda ortaya çıkan sludge doom, içerdiği hardcore ve punk özellikleriyle dikkat çeker. Stoner metalin (aslında temeli stoner rocktır ve ortaya çıkışı çok daha gerilere gider) konumuysa doom metal içinde tartışmalıdır; doom metalin amacı hüzünlü bir hava inşaa etmekken, stoner metal aksine insanı iyi hissettirmeyi amaçlar.

Doom metal etkili en farklılaşmış tür olan gothic metal, gotik müzikte kullanılan gamlara sadıktır, klasik doom öğelerine bolca bayan vokal, klavye ve keman katılmıştır. Şarkı sözleri ise insan ilişkilerini ve insan aşkını işler. Oysa doom metal insan ilişkileriyle ve romantizmle ilgilenmez; yalnızlık ve insanın iç dünyası üzerine kuruludur. Bu yönünün yanısıra doom metalden görece hızlı bir temposu olduğundan, gothic metal bir doom metal türü değil, çıkış noktası doom metal olan ayrı bir tür olarak kabul edilir.

Müzikal özellikleri

Türün temel öğeleri, diğer metal türlerinde olduğu gibi erkek vokal, elektro gitar, bas gitar ve bateridir. Keman, klavye, bayan vokal kullanan gruplar da vardır. Gitarlar, standart mi akordundan daha aşağı çekilerek akort edilir. Gitar sesleri çok öndedir. Türün en belirgin özelliği yavaş temposudur. Gitar ve davullar oldukça yavaş bir tempoda çalınsa da bazı gruplar, şarkılarında hızlı bölümler de bulundurur. Genellikle growling vokallerin kullanıldığı death/doom ve funeral doom dışında temiz vokaller kullanılır. Tür hüzünlü ve karamsar bir müzik üzerine yoğunlaşır. Şarkı sözlerinde yalnızlık, ölüm, hoşnutsuzluk, umutsuzluk, ızdırap, yaşamın anlamsızlığı gibi konular işlenir.

Alt ve melez türleri

Black doom [değiştir]Blackened doom metal, suicidal black metal veya depressive black metal olarak da bilinir. Doom metalin black metal ile sentez türüdür. Black metal özelliği olan tremolo yavaşlatılır ve doom metalin karakteristiği yavaş tempo ile birleştirilir. Gitarlar aşırı distorsiyonlanmıştır. Vokal olarak genellikle tiz çığlıklar kullanılır. Black metaldekinin aksine şarkı sözlerinde sık kullanılan konular depresyon ve hiççiliktir. Türün öncüsü Dolorian’dır. Önemli blackened doom grupları; Forgotten Tomb, Xasthur ve Nortt.

Drone doom

Drone metal olarak da bilinen bu tür, metal türleri arasında en minimalist harekettir. Genel şekliyle bir nota(müzik)nın veya gamın sürekli tekrarlarından oluşur. Noise ve ambient müzik öğeleri taşır. En öne çıkan enstrümanlar elektro gitar ve bas gitardır. Vokaller türün vazgeçilmez öğesi değildir, kullanıldığında ise ıztırap veya korku içinde bir insanın feryadını andırır. Karanlık ve ürkütücü bir hava yaratmayı amaçlar. Parçaların süresi oldukça uzundur. 10 ila 30 dakikalık bu parçalarda aynı rifler ve vokaller sürekli olarak tekrarlanır. Parça boyunca temel alınmış öğeler değişmez. Davul genellikle kullanılmaz zira tür bir ritm duygusu vermekten uzaktır. Drone doom, oldukça az dinleyeni olan bir türdür. Türün önemli temsilcileri Sunn O))), Earth ve Boris’tir.

Death/doom

Klasik doom metalin death metal öğeleriyle birleşmesi sonucu ortaya çıkan bir türdür. Brutal/growling vokaller ve death metal rifleme sistemleri kullanılan hızlı parça bölümleri death/doom’un en genel özellikleridir. Disembowelment ve Winter tür için örneklerdir.


Funeral doom

Funeral doom, doom metali heavy metalden ayıran özelliklerin aşırılaşmış şeklini taşır. Müziğin temposu daha da yavaşlar; funeral doomun genel temposu 30 ila 60 bmp’dir. Gitarlar, standart gitar akordundan çok aşağılara çekilerek akort edilir. Growling vokal temel insan sesi olsa da temiz vokallere de rastlanır. Genel doom metal enstrümanları dışında klavye de sıklıkla ve yoğun şekilde kullanılır. Davullar minimalizmi amaçlasa da Mournful Congregation ve Evoken gibi progresif gruplarda davul görece teknik bir hal alır. Parça süreleri çok uzundur. Genel olarak 10–20 dakika süren bu parçalarda aynı gitar ve bateri riflerinin sürekli tekrarları kullanılır. Bazı gruplarda şarkılara ambient müzik öğeleri eşlik eder. Parçalarda iç karartıcı, hüzünlü, rahatsız edici bir atmosfer oluşturmak amaçlanır. Şarkı sözleri yaşamın anlamsızlığı, yaşamdan umudu kesmek, boşluğa düşmek gibi karamsar konular işler. Türün öncüleri Thergothon, Skepticism ve Funeral’dır. Şu anki önemli temsilcileri ise Esoteric, Mournful Congregation, Evoken, Ahab (grup) ve Shape of Despair’dir.


En ünlü doom metal gruplarından My Dying Bride'ın vokalisti Aaron Stainthorpe Gothic doom [değiştir]Gothic doom, doom metale çok yabancı bir kavram olan romantizm üzerine kuruludur. Kullanılan gamlar ve şarkı sözleri romantiktir. Tipik doom metal enstrümanlarının yanısıra yoğun şekilde klavye, keman ve bayan vokal kullanılır. Bu alttür gothic metal ile karıştırılmamalıdır. Gothic metal, ortaya çıkışında doom metalin etkileri olsa da, çoğu doom metal karakteristiğini taşımaz. Gothic doom metal ise doom metalin “romantik” ve daha melodik türevidir. Türün en önemli temsilcisi, My Dying Bride’dır. Funeral'ın son albümü From These Wounds, gothic doom için tipik bir örnektir.

Klasik doom metal

Klasik doom, doom metalin ilk örneklerini tanımlayan bir kavramdır. Pentagram, Saint Vitus, Candlemass, Cathedral türün ilk ve ilham kaynağı gruplarıdır. Klasik doom şu anda Reverend Bizarre gibi gruplar tarafından devam ettiriliyor.

Sludge metal

Sludge doom, genel şekliyle hardcore’un yavaşlatılmış ve karamsarlık taşıyan şekli olarak tanımlanır. Şarkı sözleri klasik doomunkinden biraz daha farklıdır. Şarkıların işlediği temel konular acı, nefret ve hiççiliktir. Cult of Luna, Eyehategod, Corrupted ve Crowbar önemli sludge doom gruplarıdır.

Stoner metal diğer doom metal alttürlerinin aksine stoner metal hüzünlü müzikten çok uzaktır. Aşırı düşürülmüş(downtuned) gitarlar ve bas tını üzerine kurulmuştur. Diğer doom metal türlerinde sıklıkla kullanılan minör skalalara yer verilmez. Doom metal ile tek ortak yanı yavaş temposudur. İcracı ve dinleyicileri arasında esrar kullanımının yaygın olup olmadığı tartışma konusu olsa da, tür esrar ile özdeşleşmiş bir türdür. Türün genel özellikleri (düşürülmüş gitarlar, yavaş rifler) esrarın verdiği etkilere benzetilir. Stoner metalin önemli temsilcileri; Electric Wizard, Sleep, Acid King, Acrimony, Sons of Otis'dir

Yanlış bilinenler

Doom metal, yanlış bir şekilde, popüler bir tür olarak bilinir ve birçok popüler müzik grubununun müziği doom metal olarak tanımlanır. Doom metal, en eski heavy metal türü olmasına rağmen hiçbir zaman diğer heavy metal türleri kadar popüler olamamıştır. Hüzünlü müzik yapan her metal/rock grubunun türü yaygın olarak doom metal olarak adlandırılır ki bu yanlıştır. Doom metal olarak adlandırılabilmesi için müziğin, doom metalin üstte belirtilen diğer müzik karakteristiklerini de taşıması gerekir. Geniş dinleyici kitlelerine sahip Anathema, Katatonia ve Paradise Lost bu yanlış kanıya en tipik üç örnektir. Üç grup da kariyerlerine doom metal yaparak başlamasına rağmen, geniş kitleler tarafından dinlenen yeni dönemlerindeki müziklerinin doom metal ile “hüzünlü olmaları” dışında herhangi bir ortak yanı yoktur.
Gothic metal grupları bazen doom metal dahilinde değerlendirilir ki “gothic doom” başlığında açıklandığı gibi bunlar ayrı türlerdir.
Gothic doom dışındaki doom metal gruplarının hemen hemen hiçbiri müziklerinde flüt veya keman kullanmaz.

Glam Metal

Özellikleri

Ne gitarları heavy veya thrash metal kadar bozulmuş (distortionlu), ne de vokalleri death veya black metal gibi brutaldir, zira pop etkileşimli bir alt türdür. Gitarlar hard rock'ın biraz daha sertleştirilmiş halidir ve vokaller ise daha çok kadınsı çığlıklara benzer. Bu taraftan bakıldığında vokal performansı olarak en çok zorlayan türlerden biridir zira aşırı tiz ses kullanımı olabilir ve bu da insan gırtlağını zorlayan bir hadisedir. Bunun dışında ise, görsel olarak insanların dikkatini farklı bir şekilde çekmeyi amaçlamışlardır. Kabarık permalı saçlar, aşırı feminen makyaj ve spandex pantolonlar ilgiyi üzerilerine çeken özellikleridir.

Glam Rock ile farkı [değiştir]Glam rock denilen tür, çok daha farklı bir tarzdır. 1970'lerin fenomeni olan glam rock, temelde cinsiyetler arasındaki farkın belirsizleştirilmesine çalışmış, bu sebeple de glam metal dönemi öncesinde makyaj ve feminen kıyafet akımının başlamasına yol açmıştır. Ancak Glam Metal döneminde, bu görsellik uç noktalara ulaşmıştır. Bu açıdan, glam rockı Glam metal'in öncüsü olarak tanımlayabiliriz. Ancak görsellikte de en önemli fark, Glam Metal yapan gruplarda feminen görüntüye rağmen, yine de maço ve kaba bir davranış görülmesidir


Glam Rock'un Üstatları

Glam rockun temel taşlarına gelince, en başta Queen, David Bowie, Twisted Sisteri, T Rex, Slade, Roxy Music ve en önemli ilham kaynağı olarak Queen sayılabilir. Queen, David Bowie, Joy Division, Motley Crüe, Bauhaus, Roxy Music, Electric Boys,Electric Angels, Echo & The Bunnymen, Spiritualized, Spaceman 3, Brian Eno, Smiths, Morrissey, Siouxsie & The Banshees, Violent Femmes, My Bloody Valentine,Strokes, Birthday Party, New York Dolls, Nick Cave, Jesus & The Mary Chain, BulletBoys, Babylon L.A., Yo La Tengo, Cabaret Voltaire, Patti Smith, New Order, Feelies, Luna, Galaxy 500, Psyhedelic Furs, Suicide örnek verilebilir. Bu da rock ve metal müziğin alt türlerinin birbiriyle ne kadar etkileşim içinde bulunduğunu bize gösterir. Glam rock, punk tan new wave e kadar uzanan bir yelpazeyi etkilemiş bir müzik türüdür.

Gothic Metal

Gotik metal (gothic metal ve goth metal olarak da bilinir), bir heavy metal alt türüdür. Heavy metalin agresifliği ile gotik rock'ın karanlık ve melankolik atmosferini kombine eder. 1990'ların başında death/doom çıkışlı bir tür olarak ortaya çıkmıştır. Heavy metalin farklı türlerine gotik tarzın yedirilmesiyle müzikal açıdan kollara ayrılmıştır. Gotik romanlara dayanan şarkı sözlerinde de melodram ve kederden kişisel deneyimlere kadar birçok temaya rastlamak mümkündür.

Türün öncüleri Paradise Lost, My Dying Bride ve Anathema adlı İngiliz gruplardır. Diğer başlıca gruplar; ABD'li Type O Negative, İsveçli Tiamat ve Hollandalı The Gathering olarak gösterilebilir. Norveçli topluluk Theatre Of Tragedy, bugün gotik metalde pek çok grup tarafından benimsenen erkek brutal vokal ile bayan vokalin bir arada kullanıldığı "beauty and the beast" tarzını geliştirdi. 1990'ların ortalarında Moonspell, Theatres des Vampires ve Cradle Of Filth gibi türe black metal açısından bakan gruplar ortaya çıktı. Sonlarında ise Tristania ve Within Temptation'ın öncülük ettiği senfonik metale yakın çeşit oluşmuştu.

21. yüzyılda The 69 Eyes, Entwine, HIM, Evanescence, Lullacry, Poisonblack, Sentenced gibi ticari grupların yetiştiği Finlandiya başta olmak üzere Avrupa'da gotik metal popüler bir türdür; ABD'de ise aaralarında Lacuna Coil'ın da bulunduğu çok az sayıda grup ticari başarı elde etmiştir.


Groove Metal

post-thrash ve thrashcore olarak da bilinen müzik türü. Thrash metal türünü yaşatmak için yaratılmıştır. Hem speed metal kadar hızlı hem thrash metal kadar serttir ancak onlar kadar sert değildir. Enerjik bir müzik türüdür.

İcracıları:


Mudvayne
Damageplan
DevilDriver
Hellyeah
Lamb of God
Machine Head
Pantera
Sepultura (Kısmen)

Power Metal

Power metal, ortaçağ efsanelerini tema olarak alan geleneksel heavy metal ile thrash metal ya da speed metal özelliklerini birleştiren, bazen de senfonik öğeler içeren bir heavy metal tarzıdır. En önemli özelliği diğer metal türlerine göre cok daha melodik çok daha hızlı olmalarıdır.

Power metal müziği Almanya ve İskandinavya öncülüğünde doğmuş ve yoluna devam etmiştir. Bilinen en eski power metal şarkısı Rainbow'un 1976 yılında çıkardığı "Stargazer" şarkısıdır. Power metal tam manasi ile 1980'li yılların başında Alman grubu Helloween ile başladı. Iron Maiden ve Judas Priest'ten etkilenen grup özellikle Keeper of the Seven Keys Part 1 albümü ile zirveye ulaştı. Power metal aslında 1970'li yılların rock gruplarından kalma bir mirastır. Değişen müzikalite içinde 70'li yılların rock gruplarının müziklerine biraz daha tempo ve melodi eklenmiştir. 70`li yılların gruplarının kullandıkları kişisel yaşam hikâyeleri, tarihsel olaylar, sosyal yorumlar ve yaşamın gerçeklerini konu alan şarkı sözlerine ek olarak yeni gelişen power grupları şarkı sözlerinde kozmolojik veta metafiziksel konular eklenmiş . Ayrıca bilim kurgu, mitoloji ve fantezide şarkı sözlerinde yer almıştır. Özellikle Tolkien ekolünden gelen gruplar ön plana çıkmışlardır. (Blind Guardian, Iced Earth ve son zamanlarda Elvenking) Power metalde vokaller genellikle normaldir. Yani bir death metal vokali gibi brutal değildir. Bununla beraber iyi bir power metal vokalisti olmak için gerçekten güçlü bir sese ihtiyaç vardır. Vokal oyunları yapabilecek, sözlerdeki duyguyu vokali ile verebilecek iniş ve çıkışları yapabilecek, ses eğitimli kişiler tercih edilir. Genelde konservatvuar eğitimi almış kişiler ön plandadır. Power metal grupları klasik metal grupları düzenindedir, iki gitar, bir bas gitar, bateri, vokal ve çoğunlukla klavyeden oluşur. Nightwish, Rhapsody of Fire, Kamelot gibi gruplar ise senfonik enstrümanlar (keman, flüt, viyola vb.) kullanarak müziklerini zenginleştirmiştir.

Bazı power metal grupları

Running Wild
Helloween
Almora
Grave Digger
Virgin Steele
Stormwitch
Satan
Helstar
Manilla Road
Iron Angel
Liege Lord
Savatage
Jag Panzer
Meliah Rage
Powersurge
Gamma Ray
Sanctuary
Nevermore
DragonForce
Blind Guardian
Hammerfall
Kamelot
Sonata Arctica
Iced Earth
Angra
Manowar
Dragonland
Falconer
Rhapsody of Fire
Stratovarius
Avantasia
Firewind
Elvenking
Lost Horizon
White Skull
Demons and Wizards
Dream Evil


Progresif Metal

Progresif metal, heavy metal ve progresif rock müzik tarzlarının bir bileşimi olan müzik türüdür. Progresif metal, güçlü metal müziğinin, üstüne teknik kompozisyonal yapılar yerleştirerek üretilmiş parçaları içerir. Parçalarda genellikle aksak ritimler kullanılır. Çalgılar, virtüöziteye yakın bir şekilde çalınır.

Progresif metalin kökleri 1960 ve 1970 yıllardaki progresif rock gruplarına kadar dayanır. Bu gruplara örnek olarak Yes, Pink Floyd, Emerson, Lake and Palmer, Jethro Tull, King Crimson, Genesis, Gentle Giant, Focus, Renaissance, The Alan Parsons Project, Queen'in ilk zamanları, Kansas, Atomic Rooster, Uriah Heep ve Rush verilebilir. Son olarak sıralanan gruplar müziklerine genellikle metal öğelerini de karıştırmışlardır. Buna karşın progresif metal 1980'lerin ortasına kadar ayrı bir tür olarak gelişmemeiştir. Fates Warning, Queensrÿche ve Dream Theater gibi gruplar sayılan progresif rock gruplarından aldıkları elementleri – özellikle şarkıların çalım teknikleri ve kompozisyonal yapıları gibi – Metallica, Megadeth ve Iron Maiden gibi grupların ilk zamanlarında sergiledikleri heavy metal stillerini kullanarak birleştirmişlerdir.

Speed Metal

Speed metal, power metal, heavy metal ve thrash metal üçgeni arasında bir alt türdür. Ne power metal kadar yumuşak ve melodiktir ne de thrash metal kadar agresif ve serttir. 80'li yıllarda Motörhead'in çıkışıyla bayağı popüler olmuş daha sonraları bu grupların thrash metal'e kaymasıyla popülerliğini kaybetmiştir. Ülkemizde Pentagram'ın bu metal türünü icra ettiği söylenebilir. Pek çok kişi karşı çıksa da Children of Bodom'un speed metal icra ettiği söylenmektedir.

Senfonik Metal

Senfonik metal ya da opera metal, metal müziğin klasik batı müziğindeki senfonik öğeler ile birlikte opera öğeleri içeren türüne denilir. Senfonik metal hem başlı başına bir tarz olabildiği gibi baska tür metallerle karışım olarakta karşımıza çıkabilir. Diğer türlerle karışımına göre oldukça çesitlilik gösterse de temel olarak klasik müzik melodilerinin ve enstrümanlarının metal müzik ile uyumunun sağlanması, kadın vokaller kullanılması ve bir opera veya senfoni dinlermiş havası uyandırmasıyla kendini ayırır.


Ana müzikal ögeleri [değiştir]Kamelot ve Nightwish gibi diğer metal türlerinde de kısıtlı olarak senfonik enstrümanları ve melodileri kullanan gruplar bazen türün altında gösterilseler de bu senfonik çizgiyi devam ettirmedikleri için senfonik metal grubu sayılmazlar. Sayılsalar da senfonik metalin alt türlerinden (senfonik power metal, senfonik black metal) sayılırlar.

Senfonik metalin kökleri öncül gotik metale, power metale ve klasik batı müziğine dayanmaktadır. 1990'lı yılların başında gotik metalden ayrılan akım daha çok bas ve ritm gitarlarda türün atası olarak kabul edilen gotik metale sıkı sıkıya bağlıdır. Fakat daha sonraları black metal, death metal, power metal ve progresif metalin gitar melodileri adapte edilmiş ve türün kendi sentezleri yaratılmıştır. Tür klasik batı müziği melodileri ve tarzını heavy metal'e adapte ederek güclü bir senfoni havası hakim kılmaya çalışır. Klasik müziği çok kullanamayan gruplar ise heavy metal'e ağırlık verip basit ve akılda kalıcı melodilerle genele hitap etmeye gayret ederler. Bir diğer önemli unsur ise power metal'dekine benzer gitar melodileri kullanarak müziğe daha aydınlık, olumlu ve pozitif bir atmosfer vererek gotik metaldeki karanlık ve kasvetli havayı dağıtmaktır.

Gotik metalde oldugu gibi klavye müziğin belkemiğini oluşturan yapıtaşıdır. Müziğin merkezinde klavye bulunmaktadir. Arka plan müziği en kolay melodileri çalarken en zor ve teknik melodiler klavye tarafından çalınır. Hatta birçok klasik müzik enstrümanı da klavye sayesinde seslendirilerek konserlerde bir cok enstrüman kullanılmadan da senfonik metal üretilir. Fakat albüm kayıtlarında gerçek klasik müzik enstrümanları kullanilir. Bazı gruplar konserlerinde piyanist, kemanist, harpist veya flütist kullanırlar. Hatta bazı grupların tam zamanlı flütist veya kemanistleri bile vardır.

Müziğin atmosferi şarkıda işlenen konuya uyum gösterir. Neşeli ve mutlu şarkılar hızlı ve canlı tonlarla işlenirken, karanlık ve melankolik şarkılar yine uygun şekilde eşlik edilirler. Power metal neşeli şarkılara; black metal, gotik metal veya death metal de karanlık konulu şarkılara ilham kaynağı olur. Müziğin atmosferi klavye tarafindan sağlanırken diger enstrümanlar ona uyum saglarlar.

Senfonik metal şarkıları birçok değişik konuyu işleyebilir. Genelde şarkılarda power metal'de olduğu gibi fantastik hikâyeler veya opera konuları işlenir. Bunun yaninda efsaneler, tarihi özgün hikâyeler ve destanlar da senfonik metal şarkılarının konusu olabilir. Gotik metalde olduğu gibi tek bir hikâyeyi anlatan albümleride sıkça hazırlanmıştır (Dragonforce, Epica ve Rhapsody of Fire bu biçimde güzel calışmalar ortaya koymuşlardır; power metal grubu Kamelot'un "Epica" albümü en akılda kalan örneklerindendir).

Senfonik metal gruplarının bir diğer önemli özelliği kadın vokaller kullanmalarıdır. Ön vokal her zaman kadındır, mezzo-soprano tarzında eserler icra ederler. Çoğu zaman hiç erkek vokal kullanılmaz veya kullanılsa dahi arka vokallerde duyulur. Çoğunlukla gotik metaldeki erkek vokallerini andırırlar.

Temelleri [değiştir]Ilk olarak ortaya çıkmasında death metal ve gotik metal türlerinde klasik müzik enstrüman ve öğelerinin kullanılmaya başlaması etkili olmuştur. Özellikle ilk olarak death metal grubu olarak kurulmuş Therion müziğini daha çok klasik ögelerle pekiştirmiş ve nihayet konserlerinde tam orkestra kullanmaya baslamış ve yeni yarattıklari senfonik metal müzikle anılmaya başlamışlardır. Her ne kadar Therion kadar ünlü olmasa da 1991'de kurulan ve 1992'den beri senfonik metale yönelen Haggard da bu türün önemli temsilcilerindendir.

1997 yılında Nightwish ve Within Temptation ilk albümlerini piyasaya sürmüş ve Therion'un tarzından oldukça etkilenmişlerdir. Within Temptation gotik metalin ögelerini uyarlayarak klavyeyi müziğe yerleştirmiş, vokalistleri Sharon den Adel'in soprano vokallerini arttırırıken erkek vokalleri tamamen kaldırarak türe katkıda bulunmuştur. Nightwish ise daha cok power metal tarzına yakın melodiler seçmiş, opera tarzı soprano vokalleri Tarja Turunen ve klasik batı müziği etkileşimli besteci-klavyecileri Tuomas Holopainen ile bugünün en çok tercih edilen senfonik metal türü olan senfonik power metalin öncüsü olmuştur.

Günümüzde ise daha önceleri death metal, doom metal, gotik metal, power metal veya black metal olarak başlayan gruplar dahi senfonik metal grubu olarak bilinmeye baslamışlardır. Bazıları senfonik metalin heavy metal alt türü oluğunu savunurken başkaları herhangi bir metal türünde kullanilabilecek bir stil oldugunu düşünmektedirler.

Alt ve melez türler:

Senfonik Power Metal

Senfonik power metal, power metali klavye ve diğer enstrumanların kullanımıyla senfonik metal ile uydurarak sentezler oluşturan bir senfonik metal alt türüdür. Günümüzde en çok dinlenen senfonik metal türüdür. Örnek gruplar: Nightwish, Rhapsody, Kamelot.

Senfonik Black Metal

Senfonik black metal, black metal ve klasik batı müziğini harmanlayan bir müzik türüdür. Melodik black metal ile benzerlikler gösterir ancak klavye kullanımı çok daha yoğun ve klasik müzik özellikleri çok daha öndedir. Black metalin en popüler türevidir. Örnek gruplar: Dimmu Borgir, Emperor.


Thrash Metal

Thrash metal, heavy metal'in bir alt türüdür ve ekstrem metal şemsiyesi altında tanımlanabilir Karakteristik olarak hız ve agresiflik ön plandadır. Thrash metalin ortaya çıkışı 70'lerin sonu ve 80'lerin başı olarak tarihlendirelebilir. Bu senelerde NWOBHM (New Wave of British Heavy Metal) türünden ve bazı punk rock etkileşimlerinin birlemişimden meydana gelmiş bir türdür thrash metal. Yakın akrabası speed metal ile kıyaslanacak olursa thrash metal'in çok daha agresiftir.Türün şarkı sözleri genellikle toplumun ve insanın kendisinin bir savaş makinasına dönüştürülmesine, insan düşüncelerinin iç dengesizliğine ya da çelişkilerine, aynı zamanda günümüz dünyasının insanları bu çelişkinin içine sokmasına karşı oldukça agresif öğeler içerir
Bunun yanısıra birçok thrash grubu pozitif sosyal konular, çevrecilik gibi hassas konularda da görüşlerini agresif bir biçimde ortaya koyabilmektedir


Geçmiş Kökenler

İlk örnek olarak Black Sabbath'ın Symptom of the Universe şarkısının giriş riffleri verilebilir. Bu riffler belki de ilk thrash riffleridir. Daha sonrasında 1978 yılında Judas Priest'ın Stained Class isimli albümünde yayınlanmış olan "Exciter" isimli şarkı thrash metalin gelişiminde çok büyük bir yapı taşı olmuştur. Her ne kadar Judas Priest tam bir thrash metal grubu olmasada ilerde Slayer, Venom, Testament, Metallica ve Megadeth bu gruptan çok etkileniceklerdir.

1980'lerin başı 1981 yılında Motörhead tarafından yayınlanan ve kısa bir albüm olan Overkill thrash metali biraz daha agresifliği ve hızıyla etkilemeye başlıcaktır. Aynı zamanda belki bu albüm, Overkill isimli amerikan thrash grubunun da isim babası olabilir. Overkill'in 1981'de yazdığı The Beast Within isimli şarkıya ilk thrash metal şarkısı dememizde mümkündür aynı zamanda. İkincisi ise Leather Charm isimli grubun "Hit the Lights" şarkısı diyebiliriz. Bu arada kısa bir not olarak Leather Charm çok kısa ömürlü bir grup olmasına rağmen bünyesinde James Hetfield'ı bulundurmuştur. "Hit the Lights" isimli şarkı ise aynı zamanda Metallica'nın Kill 'Em All albümündede yer almaktadır. Bu senelerde bir kaç denemede Metal Church isimli gruptan gelmiştir fakat bu çalışmalara tam anlamıyla thrash demek olası değildir. Venom'un 1981 yılında Welcome to Hell ve 1982 yılında Black Metal yayınladığı albümler ilerde thrash gruplarını yine çok etkileyen yapıtlardan bazıları olucaktır. Venom aynı zamanda thrash metal için başlangıç grupları arasında sayılmaktadır. Bunun ardından 1983 yılında Metallica Kill 'Em All albümünü, hemen ardından Slayer Show No Mercy albümünü ve Artillery We Are the Dead demosunu yayınlamışlardır ve belki de bu albümler ile birlikte thrash metalin emekleme dönemi artık sona ermiştir.


Slayer, (burada gösterilen 2007 yılı) bilinen en aşırı thrash metal gruplarından ve "Büyük Dörtlü"'den biridir. 1980'lerin ortası 1984 yılında thrash metalin artık bir adı vardı ve dinleyici kitlesi giderek genişlemekteydi bu sene içinde Metallica - Ride the Lightning, Anthrax - Fistful of Metal, Overkill - Overkill, Slayer - Haunting the Chapel albümleri ile thrash metale daha karanlık ve ağır bir hava katmayı başarmışlardı. 1985 yılında sahneye yeni isimlerde çıkmaya başlamıştı artık. 1985 yılında Kreator - Endless Pain, Sepultra - Bestial Devastation ve Megadeth - Killing Is My Business... And Business Is Good albümlerini yayınladılar. 1986 yılında thrash metal köklerini iyice derinleştirmiş ve gelişimine bütün hızıyla devam etmiştir. 1986 yılında thrash metal için klasik sayılabilicek albümler yayınlandı. Bunların en önemlisi kuşkusuz Metallica - Master of Puppetstır. Aynı sene içerisinde yayınlanan ve thrash metalin tanımını tam anlamıyla yapan diğer albümler ise Kreator - Pleasure to Kill, Dark Angel - Darkness Descends ve Slayer - Reign in Blood oldu. Bu 3 albümün farklı bir özelliği ise 1986 yılında bu üç albüme Lanetli Üçlü isminin takılmasıydı.


1980'lerin sonu

1987 yılında Testament ilk albümleri The Legacy ile ortaya çıktı ve kazandıkları ivmeyi sonraki albümlerinde de sürdürmeyi başardılar. Hatta ilerde isimleri en büyük 4 thrash grubu (Metallica, Megadeth, Anthrax, Slayer) diye nitelendirilen gruplarla birlikte anılmaya başlandı. 80'lerin sonuna doğru gelinmeye başlandığında thrash metal başlangıcına göre çok daha farklı ama aynı zamanda köklerine bir o kadar bağlı bir gelişme göstermeye devam etti. 1989 yıllında birçok klasikleşen albüm yayınlandı ve 1990 yılına gelindiğinde thrash metal artık evrim geçirmeye ve farklı türlerle etkileşime girmeye başlamıştı.

1990'lar - 2000'ler

90'lara gelindiğinde bazı gruplar klasik thrash rifflerini korurken, bir çok grup farklı etkileşimde olan yapıtlar yayınlamaya başladı. 90'larda Metallica - Metallica (The Black Album), Load ve ReLoad albümleri ile thrash dışı denilebilecek daha yavaş bir kanada kaydılar. Aynı zamanda Anthrax ve Megadeth de farklılaşmaya başlamışlardı. Megadeth - Countdown to Extinction ve Anthrax - Sound of White Noise ile klasik thrashten uzaklaşmaya başladılar. Aynı dönemde Testament - The Ritual ile daha çok Death Metal kanadına kaymaya başladı ve Kreator Endüstriyel Metal kanadına doğru kaymasını 2001 yılına kadar sürdürdü. Aynı zamanda değişmeden kalan bir seri grupta bu seneler arasında saf thrash stillerini korumayı başardı. Bunlara en bilindik örnek Slayer verilebilir. Bu seneler arasında thrash metal tam anlamıyla bir değişim ve etkileşim çağı yaşadı. 90'ların sonları ve 2000lerde bir silkinme ve kendine gelme dönemi başladı. Birçok grup dönüş albümü diyebilceğimiz albümler yayınladı. Exodus - Tempo of the Damned, Megadeth - The System Has Failed, Kreator - Violent Revolution' örnek olarak verilebilir.

Günümüz

Günümüzde thrash metal 90'ların sonunda ve 2000'lerin başlarında yakaladığı enerjiyi korumayı ve geliştirmeyi başarmıştır.Bir çok grup yeni albümler ve yeni çalışmalarla klasik thrash stillerine hem dönüş yapmaya hem de geliştirmeye devam etmektedir. Sonuçta unutulmaması gereken bir şeyde thrash metal de heavy metal'in alt dallarından biridir ve mutlaka diğer dallarla etkileşim içinde olmaya devam edicektir. Sonuçta thrash metal diğer bir çok ekstrem metal dalları gibi öldüğü söylense bile daha güçlenerek ve gelişerek yoluna devam etmektedir.

Bölgesel olay yerleri

Neredeyse her müzik dalının olduğu gibi thrash metalin de bölgesel farklılık gösteren kolları vardır.

Körfez Bölgesi (Bay Area) Thrash Metal; Bu grup thrash metal için başlangıç bölgesi kabul edilmektedir. Bu grup diğer iki gruba oranla daha teknik ve ilerici görülmektedir. Gitarlar genellikle ön plandadır. Vokaller çok daha özgün seslerdir. Özellikle Kreator (brutal ve agresif), SOD (punk etkileşimli) ile karşılaştırıldığında. Bu grup içinde örnek olarak Exodus, Vio-lence, Forbidden Evil, Death Angel, Testament, Metallica, Megadeth, Slayer ve Heathen gibi gruplar sayılabilir.

Doğu Yakası (New York, New Jersey) Thrash Metal; Bu grupta Körfez Bölgesi gruplarına göre daha çok punk ve hardcore etkileşimleri görülmektedir. Aynı zamanda bu gruplarda teknik yerine(bu onların teknik olmadığı anlamına gelmez), agresiflik ve hız daha ön plandadır. Bu gruba örnek olarak ise Anthrax, Whiplash, Overkill, Gothic Slam ve Nuclear Assault verilebilir.

Alman (Teutonic) Thrash Metal; Bu grup ise 3 grup içinde en ağır ve sert olanıdır. Çoğu zaman death metal ile etkileşimde görünebilirler bunun sebebi ise vokal stillerinin çok agresif ve brutal olmasından kaynaklıdır. Fakat bir sınır olsalar bile stil olarak tamamen thrash metal rifflerini korumaktadırlar. Bu gruplara verilebilicek örnekler ise Kreator, Sodom, Destruction, Assassin, Tankard, Deathrow, Iron Angel, Living Death, Baphomet, Protector, Pyracanda, Risk, Holy Moses ve Coroner.

Brezilya Thrash Metal; Bu kategoride bulunan gruplar Alman thrashi ile beraber türün en uç nokta örneklerini oluşturmuştur. Alman thrashi gibi death metal ile etkileşimleri vardır ve bunun haricinde black metal üzerine yaptıkları etki büyüktür. Çoğu Brezilyalı thrash grubunun ilk albümlerinde vokal stilleri black metale yakındır, müzik ise çok agresif ve brutaldir. Bu gruplara verilebilicek başlıca örnekler ise Sarcofago, Sepultura, Vulcano, Dorsal Atlantica, Sextrash, Holocausto, Ratos De Porao, Mutilator, MX, Attomica, Chakal, Acid Storm, The Mist, Overdose, Korzus.

Türkiyede Thrash Metal;

Türkiye de thrash metal tarihine şöyle bir göz atalım. Türkiye'deki ilk thrash metal grubumuz 1985 yılında Özer Sarısakal, Özgünay Ünal ve Fevzi Ilgın tarafından kurulan Kronik grubudur. 1986 yılında ise Cenk Ünnü ve Hakan Utangaç tarafından kurulan çıkış yeri Bursa olan Pentagram, yine aynı sene kurulan Metin Türkcan ve Kemal Kut'un grubu Metafor, 1987 yılında kurulan Metalium, 1988 yılında kurulan Ankaralı grup Hazy Hill, 1989 yılında Tolga, Zafer ve Melih tarafından kurulan DarkPhase ve aynı sene kurulan Necropsy, 1990 yılında kurulan Cultus ve Witness, 1992 yılında kurulan Eskişehirli speed-thrash grubu Skyturk, 1993 yılında kurulan Ascraeus Türkiye de thrash metale öncülük eden gruplardır.

Thrash metal olarak Türkiye de yapılmış ilk çalışmalar ise Metalium'un 1989 yılındaki Servants of Death ile aynı sene Hazy Hill'in çıkardığı Murky Bedlam demosudur. 1990 yılında ise Türkiye ilk thrash metal albümleriyle tanışacaktır. Birisi Pentagram'ın Nepa firmasından çıkardığı ilk albümü Pentagram ve diğeri de Metalium'un Uzelli Müzik firmasından çıkardığı Behind the Power albümleridir. Speed & thrash metal yapısındaki Pentagram'ın ilk albümü Pentagram ileriki yıllarla birlikte 30.000 üzerinde satarken, yine speed & thrash tarzındaki Metalium'un Behind the Power albümü prodüksiyon olarak biraz daha zayıf olsa da piyasada büyük etki bırakmıştır. Böylece bu 2 grup Türkiye de ki ilk thrash albümlerine imza atmışlardır.

Bugün bile hala daha popülerliğini yitirmeyen thrash metali Türkiye'de Witness, Darkphase gibi eski ve köklü grupların yanısıra birçok grup başarıyla temsil etmektedir
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://deathinfire.yetkin-forum.com
MickThomson
Co-Admin
Co-Admin
MickThomson


Mesaj Sayısı : 27
Kayıt tarihi : 22/01/10
Yaş : 29
Nerden : Hell

Ana Başlıklar Olarak Metal Kültürü  	Alıntıyla Cevap Ver Empty
MesajKonu: Geri: Ana Başlıklar Olarak Metal Kültürü Alıntıyla Cevap Ver   Ana Başlıklar Olarak Metal Kültürü  	Alıntıyla Cevap Ver I_icon_minitimeCuma Ocak 22, 2010 9:06 pm

Sağol, Cool güzel yazı
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://deathinfire.yetkin-forum.com
MichaelAmott
Admin
Admin
MichaelAmott


Mesaj Sayısı : 115
Kayıt tarihi : 16/01/10
Yaş : 28

Ana Başlıklar Olarak Metal Kültürü  	Alıntıyla Cevap Ver Empty
MesajKonu: Geri: Ana Başlıklar Olarak Metal Kültürü Alıntıyla Cevap Ver   Ana Başlıklar Olarak Metal Kültürü  	Alıntıyla Cevap Ver I_icon_minitimeCuma Ocak 22, 2010 9:07 pm

sanki okudun amk Very Happy
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://deathinfire.yetkin-forum.com
 
Ana Başlıklar Olarak Metal Kültürü Alıntıyla Cevap Ver
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» En İyi 100 Rock&Metal Vokalisti
» Açıklamalı Metal Türleri
» Metal Türleri Uyarlama
» Metal Grup Adlarının Anlamları
» Sizce Metal Tarihine Damgasını Vurmuş 10 Parça

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Death In Fire :: Müzik :: Metal&Rock Genel-
Buraya geçin: